Welke afwerkingen natuursteen zijn er?

We kunnen ons voorstellen dat de technische benamingen van de afwerkingen soms wat meer uitleg nodig hebben. Hoe wordt een product gemaakt tot wat het is?

Gevlamd
Na het zagen van platen, wordt het oppervlak blootgesteld aan een zeer geconcentreerde vlam. Dit proces kan zowel handmatig als machinaal worden uitgevoerd. Door de extreme hitte springen er kleine deeltjes uit het oppervlak waardoor er een gelijkmatig, stroef oppervlak ontstaat.

Geschuurd
Na het zagen van platen wordt het oppervlag geschuurd totdat de zaagsporen verwijderd zijn, het oppervlak mat blijft en er nagenoeg geen kleurverdieping is ontstaan.

Gezoet
Na het zagen van platen wordt het oppervlak in verschillende fases opgeschuurd totdat er een eiglans ontstaat, de kleur mooi vol is en er geen zaagsporen meer zichtbaar zijn.

Gepolijst
Gezaagde platen doorlopen het gehele proces van schuren , zoeten en polijsten doorlopen. Door in de opeenvolgende processen met steeds fijnere schuurmaterialen het oppervlak te behandelen, ontstaat er een zeer glad oppervlak, met een diepe kleur en, afhankelijk van de materiaalsoort, een spiegelglans.

Riven/ Satinato
Na het vlammen wordt het oppervlak met een kunststof borstel bewerkt om de ruwheid te verminderen en de kleur homogener te maken.

Geborsteld
Na het zagen van platen wordt het oppervlak geborsteld. Het effect is vergelijkbaar met zoeten maar bij de meeste materialen ontstaat bij het borstelen een geraffineerd reliëf in het oppervlak.

Gebouchardeerd
Na het zagen van platen worden er met een punthamer (dit kan handmatig of mechanisch) kleine putjes in het oppervlak gehamerd. Dit heeft een decoratief effect en een ruw oppervlak tot gevolg.

Soft finish
Tegels worden in een trilmachine gevibreerd en verouderd totdat de randen afgerond zijn en het oppervlak een ?belopen? uiterlijk heeft gekregen.

Anticato
Anders dan bij ?soft finish? wordt de veroudering van tegels niet bereikt door ?vibrering? maar door een handmatige bewerking van de kanten of behadeling in een traditionele trommelmachine.

Jericho
Een complexe combinatie van allerlei oppervlaktebehandelingen waardoor de tegel een zeer authentiek verouderd uiterlijk krijgt.

Vintage
Het oppervlak krijgt plaatselijk geconcentreerde gebouchardeerde slijtplekken die door borsteling weer worden afgevlakt. Tevens worden de randen handmatig verouderd.

Gezandstraald
Na het zagen wordt het oppervlak onder hoge druk gestraald met zand of metaalkogeltjes. Het oppervlak krijgt hierdoor een egaal, fijn gestructureerd en mat uiterlijk.

Breukruw
Bij gelaagde materialen is het mogelijk en gebruikelijk het oppervlak te splijten. Hierdoor ontstaat een zeer natuurlijk reliëf met een hoge stroefheid dat geen nabewerking meer hoeft te ondergaan. Dit is het meest oorspronkelijke uiterlijk van natuursteen tegels.

Leather finish
Na het zagen wordt het oppervlak geborsteld met een speciale borstel, die niet alleen bestaat uit kunststof ?haren? die het oppervlak glad maken maar ook slijpende delen die de zachte bestanddelen uit de steen kunnen verwijderen. Hierdoor ontstaan een licht gestructureerd oppervlak dat aan leer doet denken.

Uniek in Europa

Het logistieke hart

Het logistieke hart, Kijk verder...

Vianen

Vianen, Kijk verder...

Afspraak maken

Geïnspireerd? We nodigen u van harte uit in onze showrooms en showtuinen om alle producten uit ons assortiment in het echt te komen bekijken.

Afspraak maken ›


 • Online catalogi

  Online catalogi

  Alle producten staan overzichtelijk bij elkaar in onze digitale brochures. Bekijk deze hier. Lees verder...

 • Referenties
  comma open comma close

  Referenties

  Na een gedegen advies in de showroom een doordachte keuze gemaakt. Lees verder...

 • Onderhoud

  Onderhoud

  Houd uw vloer of terras een leven lang mooi door het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen. Lees verder...

Contact

Vestiging Echt
Havenweg 18
6101 AB Echt
Tel: +31 (0) 475 417000

Vestiging Vianen
De Limiet 21 A
4131 NR Vianen
Tel: +31 (0) 30 241 7000