7 ideeën voor een watervriendelijke tuin

De zomermaanden zijn vaak een uitdaging voor de tuin. Lange droge periodes afgewisseld door hevige zomerse hoosbuien, zorgen dat de tuin vaak te droog of te nat is. Door de klimaatverandering worden de droge periodes langer en de hoosbuien heviger. 

7 ideeën voor een watervriendelijke tuin

1- tegel eruit, grind, split of plantje erin.
Een goede verhouding tussen enerzijds verhard oppervlak met tegels en bestrating en anderzijds half verhard met grind en split of niet verhard met planten in de tuin heeft veel voordelen: onder andere kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Als het regenwater op half verharde of beplante grond valt in plaats van op verhard oppervlak, gaat het direct de grond in en hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast te voorkomen en houdt je tuin op hete dagen koeler. Een groene tuin is ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten. Grind en split zorgen voor prachtige kleuren in je tuin, onafhankelijk van het seizoen.

2- regenpijp afkoppelen van het riool.
Door de regenpijp af te koppelen kan het water via een mooie goot in de tuin infiltreren of opgeslagen worden in een vijver of in
een infiltratievoorziening. Grenst je tuin aan een sloot? Dan kun je het water via een greppel naar deze sloot afvoeren en kan een deel onderweg langzaam infiltreren in de bodem.

3- open goot.
Een open goot kan het regenwater leiden naar een sloot, een vijver of een grindstrook waar het water opgeslagen kan worden.
Open goten bieden kansen in de tuin voor bijvoorbeeld speelmogelijkheden voor kinderen. Ook kunnen ze de tuin erg verfraaien.

4- hoogteverschillen in de tuin.
Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen, zorg je ervoor dat sommige delen altijd droog blijven en in andere delen, bij een heftige regenbui, water kan blijven staan. Het terras en andere delen van de tuin waar geen water mag blijven staan, kunnen iets hoger aangelegd worden. In de iets lager gelegen onverharde delen van de tuin kan het water na een heftige bui even blijven staan en geleidelijk wegzakken.  

5- regenwatervijvers.
Een vijver als regenwaterbuffer moet uitgevoerd worden met aflopende, beplante, groene oevers, of oevers met fraaie natuursteen keien of rotsen. De oevers blijven er dan ook met wisselende waterstanden mooi uitzien en zorgen door de vochtverschillen voor een grote diversiteit aan flora en fauna.

6- grindstroken.
De meest fraaie kleuren grind en split kunnen gebruikt worden voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten, voor tuinpaden en terrassen. Grind en split hebben als voordeel dat het water veel beter doorlaat ten opzichte van andere verhardingstypes met klinkers, etc.
Af en toe harken en klaar is kees!

7- waterdoorlatende verharding.
Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding in de vorm van op afstand gelegde tegels of grind gekozen worden. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende verharding biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Je tuin blijft koeler als je minder verharding toepast.

 

Showrooms

Vianen

Vianen, Kijk verder...

Afspraak maken

Geïnspireerd? We nodigen u van harte uit in onze showrooms en showtuinen om alle producten uit ons assortiment in het echt te komen bekijken.

Afspraak maken ›
 • Online catalogi

  Online catalogi

  Alle producten staan overzichtelijk bij elkaar in onze digitale brochures. Bekijk deze hier. Lees verder...

 • Referenties
  comma open comma close

  Referenties

  Na een gedegen advies in de showroom een doordachte keuze gemaakt. Lees verder...

 • Onderhoud

  Onderhoud

  Houd uw vloer of terras een leven lang mooi door het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen. Lees verder...

Contact

Vestiging Echt
Havenweg 18
6101 AB Echt
Tel: +31 (0) 475 417000

Vestiging Vianen
De Limiet 21 A
4131 NR Vianen
Tel: +31 (0) 30 241 7000

Internetmarketing

Copyright © 2017 - Michel Oprey & Beisterveld   ·   Realisatie: Adwise Internetmarketing